you give me something


Cześć :) Wczoraj podjęłam się upieczenia pierwszego w swoim życiu ciasta - padło na marchewkowe. Kiedyś ze zdziwieniem usłyszałam o nim i obiecałam sobie, że przenigdy nie spróbuję takiego wypieku, bo jak ciasto ma się do marchewki? Później, gdy uczęszczałam do liceum, nieopodal szkoły otworzono Cupcake Corner i w ich ofercie między innymi znalazła się taka marchewkowa babeczka. Nie pamiętam, co skłoniło mnie do jej zakupu - być może fakt, że każdy ich wyrób wygląda apetycznie ;) Po spróbowaniu uświadomiłam sobie, że w smaku nie przypomina nawet w połowie marchewki, ciasto jest za to bardzo wilgotne i słodkie - idealne. Jeśli ktoś z Was ma podobne wahania, radzę się przełamać. Nie pożałujecie :)

Skorzystałam z przepisu, który przesłała mi Marysia z prywatnego notatniczka jej Mamy, za co bardzo dziękuję i przesyłam buziaki dla Was!

10501440_623249674441103_735187652_n

W swoim wypieku pominęłam orzechy i masę, którą powinnam przełożyć ciasto. Mimo tego wyszło przepyszne, a czy zrobicie wszystko według przepisu, czy pozostaniecie przy samym cieście bez orzechów zależy od was :)

Przepis jest czytelny i prosty, ale by rozwiać wątpliwości wypunktuję kolejne czynności:

-obranie, umycie i starcie marchewek

-ubicie jajek z cukrem (wbijamy jajka do miski, wsypujemy cukier i miksujemy aż uzyskamy gładką masę)

-wymieszanie marchewki, ubitych jajek oraz przypraw i sody

10529568_4249537211960_333186111_n

-roztopienie kostki masła (w garnku, na małym ogniu - uwaga, by go nie przypalić)

-wlanie roztopionego masła do marchewkowej masy (stopniowo, by ładnie się połączyły)

10543702_4249561252561_721734692_n

-przelanie całości do blaszki lub naczynia żaroodpornego i wstawienie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika

10527928_4249568692747_248780828_n

-ciasto pieczemy około godziny, ale po 40 minutach od wstawienia do piekarnika powinniśmy sprawdzać wnętrze nakłuwając je np. wykałaczką; jest gotowe, gdy patyczek nie będzie już kleisty i nie pozostają na nim fragmenty ciasta

10487670_4249747897227_1845358655_n

Jeśli Wasza wykałaczka wygląda tak, jak na powyższym zdjęciu - ciasto nie jest jeszcze gotowe :)

Po upieczeniu należy wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto do ostygnięcia.

10544949_4249733976879_1450789575_n

Powodzenia!

DSC_0845

DSC_0849

DSC_0872

DSC_0882

DSC_0885

DSC_0890

koszulka // choies

kurtka // abaday

bransoletka // frontrowshop

spodenki, których nie widać, ale zapewniam Was, że je mam ;) // sheinside

buty // deezee

DSC_0902

DSC_0909

DSC_0926

DSC_0947

DSC_0960

 

plugi // insplug

https://www.youtube.com/watch?v=OEcBz6VtyDg


19 komentarzy

xyz 14/07/2014 14:12 Stylizacja piękna a ciasto pyszne! <3 <3 Tylko nie działa mi link do koszulki :c (Odpowiedz)
smartsolutions konstrukcje stalowe 13/07/2014 17:13 Muszę spróbować tej wersji ciasta marchewkowego, ale ja jednak dodam orzechy bo je lubię. (Odpowiedz)
kasia 11/07/2014 18:45 Właśnie przed chwilą upiekłam ciasto i jest pszepyszne! Oprócz orzechów dodałam również słonecznik. Jedyne do czego mam zastrzeżenie to do ilości masła,dałam taką ilość jaka jest w przpisie i ciasto było super miękkie lecz nieco ociężałe, ale ilościami można się pobawić przy następnym wypieku.Dla mnie jest troche za słodkie ale to również sprawa indiwidualna. Podsumuwując ciasto jest przepyszne i wspaniale będzie się go jeść w porze jesienno-zimowej gdyż cynamon wprowadza w klimat świąt. Jeżeli mama Marysi sama układała przpis to wielki ukłon w jej strone bo składniki są idealnie wymierzone i mam nadzieje,że zmiana ilości masła nie zmieni tego niesamowitego smaku :) LF <3 (Odpowiedz)
filmy online 11/07/2014 14:37 Śliczne zdjęcia (Odpowiedz)
Erwin 11/07/2014 12:04 Z tych wrzyskich komentarzy sam sprubuje tego ciasta.XD (Odpowiedz)
Ewa 11/07/2014 00:02 Jestem antytalentem kuchennym ale to ciasto wyszło genialne, wilgotne w środku mmmm... tak jak Ty myślałam sobie "wtf ciasto z marchewki o.O" ale teraz mam ochotę wszamać całą blachę stojącą w kuchni (Odpowiedz)
Annsz 10/07/2014 16:03 Świetna stylizacja! Nigdy nbie jadłam ciasta marchewkowego. czas spróbować. :) http://kiczplis.blogspot.com/ (Odpowiedz)
Destiny 09/07/2014 23:50 twoja stylówka jest... OMG *_* jesteś piękna, Szepczi xx (Odpowiedz)
Natalka 09/07/2014 23:17 Kocham cię w tej fryzurze, Olu :* Śliczne zdjęcia! (Odpowiedz)
viki 09/07/2014 21:55 Zdjęcia jak zawsze piekne ! A ciasto na pewno upiekę już jutro. Pozdrawiam ♥ (Odpowiedz)
Zosia 09/07/2014 21:37 ciasto wygląda super, chociaż marchewkowy smak też do mnie nie przemawiał... do teraz :) i niedługo na pewno upiekę! zdjęcia jak zawsze piękne brzydulo :* PS jeśli ktoś już piekł to ciasto to baaardzo proszę żeby powiedział mi czy "kostka masła" oznacza 170g czy 200g.. ;) (Odpowiedz)
Weronika 09/07/2014 21:31 Piękna Szepczi <3 (Odpowiedz)
Julka 09/07/2014 21:07 Super, biorę się za ciasto! :) (Odpowiedz)
pożeracz ciasta marchewkowego 09/07/2014 20:59 Chyba musze poprosic Mamcię o zrobienie ciasta, a ze zdjeciami to spadaj sobie do wulkanu- jak zawsze przeginasz........... dobrze ze jestem w lf, bo inaczej wpadlabym w kompleksy B) (Odpowiedz)
WIKA 09/07/2014 20:59 pycha wypróbowałam przepis i również w 100% polecam no i zdjęcia cudowne :*** pozdrów Insika (Odpowiedz)
paulina 09/07/2014 20:53 Super notka ^^ (Odpowiedz)
nicola 09/07/2014 20:52 Wspaniale, jutro biorę się do wypieków xd (Odpowiedz)
Klaudiaa 09/07/2014 20:49 Świetna notka! Wypróbuję ten przepis jak najszybciej! :) A zdjęcia śliczne *,* (Odpowiedz)
shift 09/07/2014 20:47 ale brzydko, jak zawsze z resztą ♥ (Odpowiedz)

Dodaj komentarz: